Danyi Zsuzsi

„ Él bennem a késztetés...”

Ragaszkodás, Megjelent a Szószóró oldalán

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02bX89oqZygRaJK4wFCnaE1q3diQYABquTUwhQXJLRBxDXWXfeCGXbwSkNgpXHzLp1l&id=100066508029027

Ha Hokksundban vagyok, gyakorta végigjárom a Skotselvveien úttól jobbra eső, két bánya között található erdőt, hogy letegyem a terheimet. Ilyenkor szinte megszűnök létezni a külvilág számára. Magam is az erdő része leszek. Míg odaérek, váltakozva halad az út, hol felfelé, hol lefelé, majd újra fel, és újra le. A távolban a hegyek napszaktól és időjárástól függően öltözködnek fodros, sűrű, fátyolvékony felhőkbe, vagy vetkeznek le teljesen, megmutatva igazi formáikat. Bámulatos látványt nyújtanak az előttük elterülő megművelt földekkel, és a köztük elszórtan ülő, fehérre, szürkére, vagy a rozsda bármely árnyalatára festett faházakkal keretezve. Valóságos mesevilág. Ó ezek a színek! Még a nyálkás, ködös időben is szépek, ahogy kiegészülnek az örökzöld foltokkal.
Az erdőbe érve az út kétfelé ágazik. Jobbra kanyarodva vékony ösvény fut a magas feketefenyők között. A világ elcsendesül. Rendszerint összetalálkozok a helyi lakosokkal. Hei-hei! Mondják mosolyogva. Látásból ismerjük egymást. A fehér hajú hölgyek vízhatlan sportruhában, erőteljesebb tempóban sétálnak, közben csacsognak. Talán egy újabb receptet, talán egy könyvélményt osztanak meg egymással. Hei-hei! Mondja a középkorú úr is már messziről, aki még itt is elegáns. Sportcipőjéhez farmert visel. Jól borotvált arca körül sál, fején meleg kalap. Apró kutyáján hővédő öltözet.
Innen általában félúton visszafordulok és elmegyek a másik irányba is. Ez számomra az egyik legkedvesebb rész. Itt sokat esik az eső és a hegyről a sziklák között lecsordogál a víz, majd az út mentén patakot, vagy kis tavacskákat alkot. Ha süt a nap, fénycsíkok hasítják a sűrű levegőt és mivel minden párás, visszacsillannak a köveken, leveleken, mohákon, gombákon. A csönd egyre mélyebb, ahogy beljebb haladok. Az öreg tölgyfánál bal felé vékony ösvény hívogat egy sűrűbb erdőszakaszba. A talaj olyan, mintha szivacson lépkednénk. Vastag moha, és zuzmó réteg fed mindent. Az elhalt fák csonkjainak teteje is finoman csipkézett mohától zöld, rajtuk egy-egy gombácska nézelődik. A nagy öreg fák alatt apró fenyőgyerekek nevelődnek. Imádom ezt csend-élet-et. Most azonban neszeket hallok. Ahogy felcaplatok az emelkedőn kisebb csoportosulás áll előttem. Mind egyfelé néznek, de nem látom mit, mert eltakarják előlem a látványt. Közelebb érek, hallom a sutyorgásukat, de egy szót sem értek norvégul. Az egyik hölgy megtörölgeti a szemét, a mellette álló férfi vigasztalóan átkarolja a vállát. Nem tudom megállni, hogy halkan meg ne kérdezzem.
– Excuse me! What happened?
– The widow forester… – suttogja egy nő, és a fák közé mutat.
Egy idős embert látok. Egy fát ölel. Ruhája olyan barna, mint a fa kérge. Láttam már őt korábban erre, de csak messziről. Ősz haját finoman meglebbenti a szél, a szemei csukva, fához simuló arca mosolyog.
Épp úgy gyökeret vert a lábam az erdő süppedő talajába, mint a többieké, ahogy néma csöndben bámultuk őt. Eres kezei lassan elveszítették színüket, ahogy ujjai a kéreg ráncaivá alakultak át. Olyan béke és boldogság áradt belőle, amilyet elképzelni sem tudtam korábban. Arra eszméltem, hogy kocog a fogam, úgy átfagytam. Ekkor már csak pár ezüstös hajszál lebegett a vastag fatörzsön.
Aznap az erdővel álmodtam. Reggel a kávézás mellé nézegettem a helyi újságot. A vezércikk egy idős erdészről szólt. A címe talán ez volt: Ragaszkodott a fáihoz.
Facebook
LinkedIn
Email

Ajánló

Próza még:

Peter Wohlleben

    Peter sorsa már öt évesen eldőlt. Nem a nagyváros poros utcái nevelték. Nem

A ragyogás

Az ilyentájt nyugodt víztükör felszínén ezüstvillanás jelezte, hogy Balin, kilőtt nyílként siklott végig alatta. Fontos

Virágoztatás

Vettem magamnak egy képességet. Hosszan rágódtam rajta, hogy megtehetem-e, és nehezen vettem rá magam, hogy

Testvér(ek)

A zenekar első hegedűse játszotta a szólót. A magas fiatalember mutatós volt és közismert. Elkerülve

Betonrésnyi boldogság

  Két éve voltam hajlandó szembenézni azzal, miben élek. Álmomban olyan voltam, mint egy megkövült

A víz illata

Lehajtott fejjel nézem a víztükröt. Illata észrevétlen kúszik az orromba, és kioldja a lelkemre kötött

A remete

A tavaszi nap még elég alacsony szögben süt be ahhoz, hogy a fényesre kopott, fa

Láncok

Gróf Széchenyi István nagy álmát váltotta valóra. Az ihletet Angliában kapta, amikor meglátta a Hammersmith-et.

Példakép

Mint a kerti törpe állok és vacogva figyelem a kertet, a felhők félelmetesek, székek felborulva,

Rozsdabarna

Alkonyodott, amikor autóval az automata elé gördült. Az informáló levelek, az elmúlt napokban már több

Kötni és engedni

A tű bekúszik a hurkon, s míg a kis kanyarintó mozdulattal magára csavarja és előre

Repülj madár

A kertbe, ahová most magam megyek, egyikünk sem szeretett járni. Pedig rendezett. A fák, bokrok,

Szeme, mint barna tó

Távolról érkezik hozzám a lépések alatt reccsenő padló hangja. Azt álmodom, hogy apám jön, és

Haláltánc

Elválaszthatatlanok voltak. A szoba sarkában érezték magukat a legjobban. Ide nem tűzött be a nap,

Legújabb bejegyzések

Rózsa vitéz 🔉

Volt egy királynak három fia. Ellenség ütött az országra, elfoglalta. A király is elesett. A

Rozmarintszál 🔉

Volt egyszer egy király, akit a népei erősen szerettek, de sokat is búsultak miatta, mert

Eljön az ideje

Talán, sosem érted meg, mindegy, milyen mélyen rejted, titkolni előlem nem tudod, gondolatod, érzésed indítja