Danyi Zsuzsi

„ Él bennem a késztetés...”

Láncok

Gróf Széchenyi István nagy álmát váltotta valóra. Az ihletet Angliában kapta, amikor meglátta a Hammersmith-et. A tárgyalások után William Clark teljes jogkörrel ruházta fel Adam Clark-ot, aki az építésvezetõje lett e nagyszabású tervnek. A munkálatok 1839-ben kezdõdtek és tíz esztendõn át tartottak.
Azóta a biztonságos üzemeltetés tekintetében vannak változások, de a feladat ugyanaz maradt.
A kávém minden reggel itt fogyasztom el az irodámban. Nem kapcsolok villanyt, a félhomályban ülve nézek ki a rácsos ablakon. Már nagy a forgalom. Mindenki siet. Kényelmesen megiszom a kávém, és elindulok. Csak magam. Végigsétálom mindkét oldalt, felmászok a tetejére és a titkos ajtón leereszkedek a mélybe. A külső zaj távolról ér el hozzám. Lépteim zaja egyenletes, én vagyok a műtárgy szívverése, ismerem minden szegletét. Mestere vagyok.
Ellenőrzés után visszatérek az irodámba, megírom a jelentést. Falai nem változtak százötven éve. Akkor nagyapám ült itt. Aztán az apám, és most én. Ahogy ők tették, úgy én is minden nap megírom a jelentést. Fontos, hogy később visszakereshetővé váljon, mikor mi történt. Általában nem történik semmi.
Reggel átjövök a lakásból, magamra csukom az ajtót, kávézok, majd végigjárom az ellenőrző utam és megírom a jelentést. A feleségem elkészíti a szendvicset, termoszban kávét és teát, meg egy tál ételt. Meg sem melegítem, langyosan eszem.
A feleségem sudár, csendes asszony. Illik hozzám, én sem vagyok alacsony. Elfogadta, hogy itt lakunk, és nincs szomszédunk. Esténként olvasunk. Naponta látom az ablakból, ahogy elhagyja lakásunkat és komótosan elsétál a boltba, majd figyelem, hogy visszajön tele szatyorral. A ceruza serceg a papíron, ahogy lerajzolom. Mindent lerajzolok. Egykor képzőművészetit végeztem, de apám meghalt, így a hagyomány szerint átvettem a mesterségét.
Rajzaim a polcon sorakoznak, megőrzik a pillanatokat, ha egyszer elfelejteném. Nem látja őket senki. Én sem nézegetem. A kisírt szemű fiatal nő, aki ernyedten bámulja a vizet ugrás előtt; a tűzoltó, aki hittel nyújtja felé a kezét; az oroszlánok félig hó alatt; az alagút egy ködös reggelen; a rossz helyre épített galambfészek, az eső áztatta láncszemek, mind itt vannak a fejemben. A láncszemeket különösen szeretem rajzolni, meg a feleségemet is.
Minden nap, miután végigjártam egyedül az ellenőrző körutam, és megírtam a jelentést, ülök az irodámban és készítek egy rajzot. Sokszor róla. Ahogy fésülködik, ahogy a kávéját issza, az arcáról, ahogy elmélyülten olvas. Ez összeköt vele, mint híd a folyó két partját.
Apámat is lerajzoltam. Ő tanított mindenre, mint ahogy őt a nagyapám. Ma nem rajzolok. Emelkedik a vízszint. Ilyenkor nem látom, ahogy a feleségem visszajön. Minden nap kétszer kell ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Például hogy lánckamrákba nem szivárog-e a víz, hogy a járdán nincs-e repedés, és működik-e az alagút szellőztetőrendszere.
Egykor konflisok poroszkáltak rajta, mostanság modern négyüteműk suhannak végig a hátán. Az eredeti még faburkolattal volt ellátva és a korlátok is mind fából készültek. Ma a láncok lánckamrákban vannak rögzítve hatalmas sarukkal és erre a láncrendszerre van felfüggesztve maga a szerkezet. Sok minden változott, de a hídmester feladata ugyanaz maradt.
A dunai építmény 1899 novembere, az átadás 50. évfordulóján tartott ünnepség óta viseli a Széchenyi lánchíd nevet, de a köznyelv egyszerűen csak Lánchídnak hívja.
Összeköti a Duna két partját, és engem a múltammal, a jelenemmel a jövőmmel. Ha egyszer a feleségem nem jönne vissza a teli szatyorral, nekem csak a híd marad, az eltéphetetlen láncaival.
Forrás: Major Edit Mérnökújság, internet
LACKFI kreatív írás / 2023. TAVASZ / SEMMI SEM TÖRTÉNIK
Facebook
LinkedIn
Email

Ajánló

Próza még:

Allora

8 éves leszek amikor az elsőt haza hozom és apámé mellé teszem közvetlen a kapu

A víz illata

Lehajtott fejjel nézem a víztükröt. Illata észrevétlen kúszik az orromba, és kioldja a lelkemre kötött

A remete

A tavaszi nap még elég alacsony szögben süt be ahhoz, hogy a fényesre kopott, fa

Példakép

Mint a kerti törpe állok és vacogva figyelem a kertet, a felhők félelmetesek, székek felborulva,

Rozsdabarna

Alkonyodott, amikor autóval az automata elé gördült. Az informáló levelek, az elmúlt napokban már több

Kötni és engedni

A tű bekúszik a hurkon, s míg a kis kanyarintó mozdulattal magára csavarja és előre

Repülj madár

A kertbe, ahová most magam megyek, egyikünk sem szeretett járni. Pedig rendezett. A fák, bokrok,

Szeme, mint barna tó

Távolról érkezik hozzám a lépések alatt reccsenő padló hangja. Azt álmodom, hogy apám jön, és

Haláltánc

Elválaszthatatlanok voltak. A szoba sarkában érezték magukat a legjobban. Ide nem tűzött be a nap,

Becsületes zsákmány

Ismersz! Sose engedtem vóna el! Foggal-körömmel tudok küzdeni. Szedtem is a lábam, ahogy mindig, amikor

Ragaszkodás, Megjelent a Szószóró oldalán

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02bX89oqZygRaJK4wFCnaE1q3diQYABquTUwhQXJLRBxDXWXfeCGXbwSkNgpXHzLp1l&id=100066508029027 Ha Hokksundban vagyok, gyakorta végigjárom a Skotselvveien úttól jobbra eső, két bánya között található

Nem érek én arra rá fiam!

Nagyapám ötvenkét évesen, hét gyermekkel hagyta özvegyen nagyanyámat közvetlenül a háború után. Anyám csak két

Akitől a gép fennmarad

A fiatal, sportos férfi íróasztalán, ahová leülök mellé, egy laptop és két nagyméretű félköríves monitor

Répafarmer

Egy meleg nyári hétvégén haza kellett ugranom, hogy a szülői ház kertjét rendbe tetessem. Alig

Legújabb bejegyzések

Kevés utazás színesíti az életem.Vannak országok ahova egyáltalán nem vágyok, ilyen pl. Amerika, és van,

Szolnoki ANZIX

Az egyik legkedvesebb koncerttípusom a Szolnoki Szimfonikusokkal az ANZIX. Pár évvel ezelőtt indult el egy

Gyöngyház felhő

Norvégia földjére először 2022. augusztusában léptem, nem kirándulási céllal. Nem kényszerből, de nem is igazán

Fogalmazási verseny

Novemberben kaptam egy kedves üzenetet: “Szia, drága Zsuzsi! Szeretnénk meghívni a Szegő Gábor Általános Iskola