Danyi Zsuzsi

„ Él bennem a késztetés...”

Mesemondó lány a különös birodalomban 🔉

Egyszer volt, holnem volt, volt egyszer egy birodalom. Határát erős falak védték, lakói különleges zöld ruhába bújt emberek voltak. A nagy fák árnyékában megbúvó kockaházakban sokféle dologgal foglalkoztak. Aki kívülről látta, nem is értette igazán ezt a furcsa világot. Egyesek folyton tornáztak, durrogó botokkal szaladgáltak, míg mások hangszeren játszottak. Volt, aki a többire főzött, s megint más hallgatóval a fülén fontos dolgokat jegyzetelt, vagy nagy járművekkel gurult végig a fák között. A legkülönlegesebbek azonban azok a lények voltak, akik kezeslábast húztak, s meglovagolták a hatalmas szitakötőket. Csak úgy berregtek, és hasították a felhőket, s ilyenkor nem egyszer vittek magukkal olyan bátor lakókat a birodalomból, akik lepkeszárnyból szőtt gombakupolával ugráltak le a szitakötőkről, hogy repülve érjenek vissza a földre.

Történt egyszer, egy szép napon, amikor mindannyian ünnepeltek, csillogó gombokkal, ezüst-arany szalagokkal ékesített kék díszruhába bújtak, s a zenészek vidáman fújták hangszereiket, hogy arra tévedt egy mesemondólány egy másik birodalomból. Meghallotta a különös ütemes, harsogó zenét, és nagyon megtetszett neki, be is állt melléjük mesét mondani. A zenészek örültek a lánynak, hisz még ünnepélyesebbé tette a koncertjüket, s kérték, jöjjön legközelebb is. No, úgy is lett. Erre az alkalomra eljött a birodalom vezére is. A legnagyobb szitakötőn repült, mert nagyon szerette zenészeinek játékát.

Ekkor történt, hogy meglátta a mesemondó lányt. El is határozta, hogy elhívja a saját birodalmába, lakjon ott ettől kezdve, mondjon nekik mesét.    A mesemondó lány félt egy kicsit ettől a különös birodalomtól, a durrogó botos, szigorú zöld emberektől, a magas zárt várfaltól, de a birodalom vezére megnyugtatta, egy tündér várja maga mellé, s meglátja, jó helye lesz itt közöttük. Így aztán a lány bátran besétált a várkapunk, s amikor a tündérrel találkozott, elhatározta, itt is marad.

Teltek múltak a napok. A másik birodalomból sokan irigyen figyelték a lány boldogságát. Különösképp a szeszélyes boszorkány, aki már rég el akarta veszejteni őt. Csak az alkalmat kereste, s egy szép mese után, amikor a lány hazaindult, mögé ugrott, és letaszította a magasból. A lány zuhant, zuhant, a kövek összetörték a testét, de komolyabb baja mégsem esett, mert a zenészek segítségére siettek, körbevették, és vigasztalták. Minden rendben is lett volna, de a lány kicsi ujja úgy eltörött, hogy sehogy sem tudott meggyógyulni. Márpedig varázsereje, mesetudománya épp ebben a pici ujjában lakozott. Felkeresett minden vajákost, hátha meggyógyítanák, de nem sikerült. Szomorúan hullatta könnyeit, amikor a vezér megszólította.  A lány elpanaszolta neki, hogyan járt. A vezér egy különös dolgot, a varázskanalát ajánlotta fel, abba fektette a sérült ujjat. Segített is, de a gyógyuláshoz nem volt elég. Ekkor aztán elküldte futárával a birodalom ezermesteréhez. Ő gyógyította a hatalmas szitakötőket, a guruló járműveket is, hátha a lányon is segíteni tud.

Az ezermester csak nézte, nézte a mesemondólányt, sehogy sem értette, hogyan került ide, s nézte az ujját is. Erősen vakarta a fejét, okuláréját az orrára tolta, s hosszan gondolkodott, vajon hogyan segíthetne? Különös ötlete támadt. Elővett egy darabot abból az anyagból, amiből a szitakötők sérüléseit javította, s addig kalapálta, addig formálta, tűzbe-vízbe bemártotta, varázsfűvel simította, míg az tökéletesen illeszkedett a lány ujjához. A mesemondó nagyon boldog volt! Hálás volt a birodalom ezermesterének. Lassan gyógyult, de már nem volt szomorú. A tündér minden nap megszeretgette, a vezér piros gyógybogyókat hozott neki a saját kertjéből, s mindenki vigyázta, hogy újra mesélni tudjon.

Talán még most ott él, sétál a fák alatt a zöld emberek között, néha repül a szitakötőn, és csak mondja, mondja a meséit. Aki tudni szeretné ott van-e, sétáljon arra, ahol a berregő szitakötők szállnak, hátha megtalálja!

A mese, illetve a mesélő lap 2019-ben született. Fotó, grafika: Hangyási Attila

 

Facebook
LinkedIn
Email

Ajánló

Mesék még:

Rózsa vitéz 🔉

Volt egy királynak három fia. Ellenség ütött az országra, elfoglalta. A király is elesett. A

Rozmarintszál 🔉

Volt egyszer egy király, akit a népei erősen szerettek, de sokat is búsultak miatta, mert

Legújabb bejegyzések

Eljön az ideje

Talán, sosem érted meg, mindegy, milyen mélyen rejted, titkolni előlem nem tudod, gondolatod, érzésed indítja

Először távol

Ha nem a kultúra határozta volna meg az életem, nemzetem ünnepei akkor is ritmust adnának

Peter Wohlleben

    Peter sorsa már öt évesen eldőlt. Nem a nagyváros poros utcái nevelték. Nem

A ragyogás

Az ilyentájt nyugodt víztükör felszínén ezüstvillanás jelezte, hogy Balin, kilőtt nyílként siklott végig alatta. Fontos

Virágoztatás

Vettem magamnak egy képességet. Hosszan rágódtam rajta, hogy megtehetem-e, és nehezen vettem rá magam, hogy

Kevés utazás színesíti az életem.Vannak országok ahova egyáltalán nem vágyok, ilyen pl. Amerika, és van,

Testvér(ek)

A zenekar első hegedűse játszotta a szólót. A magas fiatalember mutatós volt és közismert. Elkerülve

Allora

8 éves leszek amikor az elsőt haza hozom és apámé mellé teszem közvetlen a kapu

Betonrésnyi boldogság

  Két éve voltam hajlandó szembenézni azzal, miben élek. Álmomban olyan voltam, mint egy megkövült

A víz illata

Lehajtott fejjel nézem a víztükröt. Illata észrevétlen kúszik az orromba, és kioldja a lelkemre kötött

A remete

A tavaszi nap még elég alacsony szögben süt be ahhoz, hogy a fényesre kopott, fa

Láncok

Gróf Széchenyi István nagy álmát váltotta valóra. Az ihletet Angliában kapta, amikor meglátta a Hammersmith-et.

Példakép

Mint a kerti törpe állok és vacogva figyelem a kertet, a felhők félelmetesek, székek felborulva,

Rozsdabarna

Alkonyodott, amikor autóval az automata elé gördült. Az informáló levelek, az elmúlt napokban már több

Szolnoki ANZIX

Az egyik legkedvesebb koncerttípusom a Szolnoki Szimfonikusokkal az ANZIX. Pár évvel ezelőtt indult el egy