Danyi Zsuzsi

„ Él bennem a késztetés...”

Először távol

Ha nem a kultúra határozta volna meg az életem, nemzetem ünnepei akkor is ritmust adnának éveimnek. Így azonban hatványozottabb volt a figyelem, egy-egy alkalom közeledtén, az esetleges fellépések, vagy munkák miatt. Hivatalos meghívó érkezik minden városi eseményre. Október 23-a kapcsán is jött az email. Kinyitottam, itt, messze mindentől és láttam magam előtt a helyszínt, az ismerős arcokat, hallottam a beszéd lejtését, a mikrofon visszhangját, a himnuszt, ahogy tisztelettel adóznak a hősök előtt, emlékezésre szólítva minden jelenlévőt. Előfordult, hogy nem mentem el a meghívásra, de otthon, ilyenkor mindenhol ’56’ szépsége és fájdalma vett körül.

Most, először életemben, távol vagyok ezen a napon. Pár hónapja élek itt, de ez elég volt ahhoz, hogy elinduljak a magyarságom után. Közel 3 órát utaztam, hogy Osloba jussak, egy ismeretlen városba, ismeretlen helyre, ismeretlen emberek közé, akik majd az anyanyelvemen beszélnek. Mintha zárva lennék, és ez nyújtaná a szabadságot. Volt bennem szorongás, de hittem is az estében, és abban, hogy visszafelé lesz, aki a buszmegállóig elkísér. 😀

Korán érkeztem. Még folytak az előkészületek. Leültem az utolsó sorba, és figyeltem az ismerős izgatottságot, az utolsó simítások mosolyát, az érkezők találkozás feletti örömét, csak most a másik oldalról. Aztán, amikor láttam, hogy a minden helyén, elindultam ismerkedni. Az Uranienborg Menighetshusben impozáns falai között szinte elfelejtettem hol vagyok, mert a saját kultúrám vett körül.

Hanem a himnusz. A két himnusz. Állt a teremben körülbelül 100 ember. Rajtam kívül szinte mindenki beszélte a norvégot és a magyart is. Két zászló vászna ölelte egymást a színpadon. Most először voltam távol, és most először, az 1956-os forradalom és szabadságharc megemlékező rendezvényén hallottam a norvég himnuszt. Az emberek elénekelték a magyar mellett. Mint kupola ölelt bennünket körül ez a két emberi hangból szőtt zenés ima. Megindító, sajátos otthon érzést nyújtott. Nagykövetasszony köszöntője, a 4 for Dance műsora, az állófogadás, a beszélgetések, pedig mind felemelő élményt, és elképesztő muníciót adtak az elkövetkezendő hosszú, téli zárt hónapokhoz.

És igen, megismerkedtem egy hölggyel, aki fiatalasszony korában egy hét alatt költözött ide a férjével egy munka miatt. Ő elkísért a buszmegállóig, közben megmutatta a tengerpart egy rövid szakaszát.

Feledhetetlen és megerősítő este volt. Hálás vagyok érte.

 

Facebook
LinkedIn
Email

Ajánló

Blogbejegyzések még:

Gyöngyház felhő

Norvégia földjére először 2022. augusztusában léptem, nem kirándulási céllal. Nem kényszerből, de nem is igazán

Fogalmazási verseny

Novemberben kaptam egy kedves üzenetet: „Szia, drága Zsuzsi! Szeretnénk meghívni a Szegő Gábor Általános Iskola

Nő a kirakatban

Ma, amikor a médiában, az újságok címlapján számtalan az üres, torz értékkel bíró „kiemelt egyén”,

NYOMtatásban megJELent

Mai elektronikus, „felhőkben” élő világunkban számomra sokat jelent a papírra nyomtatott gondolat. Mindig megtisztelő és

Együtt

Közhely, hogy nagy ajándék, ha a munkád, a hobbid, de így van. Teljessé tesz, amit

Junior Príma Díjas(om)

Van az a mérhetetlen büszkeség, ami nem öncélú, hanem valaki másról/ért szól. Az Ő fejlődéséről,

Elismerés-visszatekintés

Hiszek abban, amit csinálok.  Meggyőződésemnél talán csak az arra való törekvésem nagyobb, hogy a feladataimat,

Legújabb bejegyzések

Rózsa vitéz 🔉

Volt egy királynak három fia. Ellenség ütött az országra, elfoglalta. A király is elesett. A

Rozmarintszál 🔉

Volt egyszer egy király, akit a népei erősen szerettek, de sokat is búsultak miatta, mert

Eljön az ideje

Talán, sosem érted meg, mindegy, milyen mélyen rejted, titkolni előlem nem tudod, gondolatod, érzésed indítja