Danyi Zsuzsi

„ Él bennem a késztetés...”

Kik is azok a Soroptimisták?

Soroptimist International  – „Nők hangja a nagyvilágban”

 

A Soroptimist International egy 100 éves múltra visszatekintő, nemzetközi, karitatív, politikától, vallási, világnézeti hovatartozástól független, női világszervezet, mely összefogja azokat a nőket, akik belső indíttatásuk, képességeik és szakmai tudásuk felhasználásával önkéntes módon folyatják tevékenységüket, az emberi jogok, kiváltképp a nők, lányok, gyerekek jogainak, életük jobbá tételének és környezetük megóvásának, fejlődésének érdekében. A Soroptimist név a latin sorores (nővérek) és az optimae (legjobbak) szavakból tevődik össze, illetve az optimista (bizakodó) kifejezést is magában foglalja.

A nemzetközi, jótékonysági közösség egyik magyarországi klubja a Soroptimist International Budapest CORVINUS Club.

 

Az első Soroptimista Clubot 1921-ben az Amerikai Egyesült Államokban M. Stuart Morrow alapította. Ma 75.000 tagja van a nemzetközi szervezetnek. A szó a latin nyelvből ered: „Soror optimae” annyi, mint a „legjobb testvér”. A soroptimizmus lényege a másik segítése és az összefogás. Felelős beosztásban dolgozó, magasan kvalifikált nők világszervezete, amely tudatosítással, támogatással, cselekvéssel juttatja érvényre a nők véleményét és érdekeit.

A kontinensen 1924-ben Párizs volt az első ahol a kiváló plasztikai sebész orvosnő Suzanne Noel vállalta a szervezést áthozva a nagyszerű gondolatot az óceán túlpartjáról. Suzanne Noel bejárta az egész világot, és különböző országokban segítette a klubok megalakulását.

A Budapesti Soroptimista Klubot gr. Apponyi Albertné és Rosenberg Auguszta az akkori Nőszövetség alelnöke indította útjára, 1928. május 17-én Suzanne Noel ösztönzésével.

1944-ben a nyilas hatalom tiltotta be működését a Rotaryhoz fűződő szoros kapcsolatai miatt, az akkor nemkívánatos brit érdekeltség okán. 1990-ben éledt újra. Megújulását egy ausztriai és egy holland testvérszervezet kezdeményezte. Az ünnepélyes felavatás Európa 14 országából 100 klub 300 képviselője jelenlétében 1991. január 19-én történt meg a New York kávéházban.

 

Magyarország újjá szerveződött soroptimista klubját ezután más városok is követték.

 1. Soroptimist Club Budapest
 2. Soroptimist Club Szeged
 3. Soroptimist Club Sopron
 4. Soroptimist Club Szombathely
 5. Soroptimist Club Danubius
 6. Soroptimist Club Corvinus, azaz

2019. Soroptimist International Budapest Corvinus Club

Eddigi legfontosabb projektjeik:

 • 2019-2021 FAL – a határokon átívelő, fiatalokat alkotásra késztető, és támogató, képzőművészetet, történelmi eseményeket, és emberi érzelmeket magába foglaló, generációkat összekötő projektet az európai föderáció a Best Practice Award Biennium díjával ismerte el.
 • 2020-2021 Mentor program, melyben hátrányos helyzetű, de tehetséges fiatalokat támogatunk álmaik megvalósításában. A XII. kerületi önkormányzattal együttműködve dolgozunk a Bursa Hungarica ösztöndíjban, de saját támogatottjaink is vannak.
 • A nagyon rossz körülmények között működő, szinte csak hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó novajidrányi Csicsergő óvoda többoldalú támogatása. /2021 tavaszán online jótékonysági esemény szervezése Pataki Zita részvételével. Az óvoda mindennapi működését segítő berendezésének beszerzésére és épület szerkezeti helyrehozatalának finanszírozására nyert pályázat adott célra való felhasználása. Óvónők képzése/
 • 2021 Bordó Krizantém – A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja kapcsán szervezett, sokrétű, segítő, figyelemfelhívó, ingyenes rendezvénysorozat, amely több szervezetet, női csoportot meghívva, a művészetek finomságával, más hangon beszélt erről a kényes témáról.
 • A 2022-es háborús helyzet kapcsán, több komoly, az Európai Föderációt mozgósító, segítségnyújtó projekt indult. Konkrét menekült családok befogadásával, támogatásával, és a Kőszikla Alapítvánnyal karöltve, Kárpátalján maradt rászorultak megsegítésével.
Facebook
LinkedIn
Email

Ajánló

Soroptimist projektek:

Bordó krizatném – kisfilm

  Szerettem volna a rendezvénysorozat legfontosabb pillanatait, hangulatát, jelentőségét az összefogás, a közös munka erejét

Hamarosan indul …

2021. 10. 30. A Budapest CORVINUS Club kapcsolódik a nemzetközi„Orange the World” felhíváshoz. A mi

A FAL – az első projekt

2019-ben ünnepeltük a Berlini fal lebontásának 30. évfordulóját. Hofban, ahol a keresztanya klubunk van, országos

Legújabb bejegyzések

Rózsa vitéz 🔉

Volt egy királynak három fia. Ellenség ütött az országra, elfoglalta. A király is elesett. A

Rozmarintszál 🔉

Volt egyszer egy király, akit a népei erősen szerettek, de sokat is búsultak miatta, mert

Eljön az ideje

Talán, sosem érted meg, mindegy, milyen mélyen rejted, titkolni előlem nem tudod, gondolatod, érzésed indítja