Danyi Zsuzsi

„ Él bennem a késztetés...”

A FAL – az első projekt

2019-ben ünnepeltük a Berlini fal lebontásának 30. évfordulóját. Hofban, ahol a keresztanya klubunk van, országos ünnepségsorozatot szerveztek ennek tiszteletére. A díszvendég pedig a CORVINUS Club volt. Ezen az eseményen szerettük volna egyedi módon képviselni a klubunkat, a hazánkat és ezt a történelmi eseményt.

2019 januárjában az ötletem alapján rászoruló, képzőművészetet tanuló fiatalokat kértünk fel arra, hogy különböző művészeti eszközök segítségével jelenítsék meg alkotásaikban a 30 évvel ezelőtti időszakot.

Ötletgazdaként végigvezettem a projektet, de számtalan teendőben csatlakoztak hozzám klubtársaim, majd a hofi keresztanya klub is, közösen dolgozva a több mint egy év alatt.

Páncsics Edinával és a fiatalokkal már korábban, a Tv-s munkám kapcsán ismerkedtem meg. A kialakult bizalom megalapozta, hogy a szolnoki Magiszter Művészeti Iskola 16-19 éves tanulói nagy örömmel vállalták az alkotva adni felkérést. Felkértem Sopsits Árpád Balázs Béla filmrendezőt, hogy a filmek segítségével készítse fel, hangolja rá ezen időszak sajátságaira a fiatalokat, akik emellett Páncsics Edina tanárnő és Györe Zoltán tanár úr változatos pedagógiai munkájának köszönhetően készültek fel a művészi munkára. Csodálatos alkotások születtek, amiket először Szolnokon, a TISZApART Moziban, majd Budapesten a Hegyvidék Kulturális Szalonban is láthattak az érdeklődők. A magyarországi kiállításokra sikerült elhívnom többek között Jankovics Marcell, Kossuth- és Balázs Béla díjas grafikus, író, rajzfilmtervezőt, illetve a budapesti Német Nagykövetség Tanácsosát is aki mély elismeréssel méltatták a gyerekek alkotásait.

A képeken, installációkon a fiatalok érzelmei, gondolatai köszöntek vissza, megmutatva, hogyan látja a mai generáció ezt a jelentős történelmi időszakot. Nagy eredmény volt, hogy ez a magába forduló tinédzser korosztály megnyílt, és megszólította kortársait is, akik végig kísérték az alkotás folyamatát, és drámajátékkal, táncprodukcióval fejezték ki azon érzelmeiket, amelyeket barátaik, osztálytársaik kiváltottak belőlük, megindítóbbá téve ezzel a kiállításokat.

Az alkotások 2019. nyarán a régi kelet-német határ közelében található Hof városába kerültek, ahol nagy sajtó nyilvánossággal övezve, szintén kiállítást rendeztek belőlük. Végül 2019. október 5-én, a Fal lebontásának 30. évfordulóra rendezett német ünnepségsorozat díszvacsoráján, egy nagy sikerű árverésen kalapács alá kerültek, így  a képek sok esetben olyan német családokhoz kerültek, akiknek valamely tagjuk maga is részese volt egykor ennek a megrázó történelmi eseménynek. A bevétel a SI Budapest CORVINUS Club segítségével 2019. végén került vissza azokhoz a tehetséges, de szakmai fejlődésükben anyagilag korlátozott fiatalokhoz, akik művészi pályán tervezték továbbtanulást.

https://www.szoljon.hu/helyi-kozelet/2020/09/europai-fodijat-nyert-projektet-segitettek-szolnoki-diakok

Az árverés összegéből a fiatalok a művészeti munkát segítő eszközöket kaptak és egy nagy álmuk valósult meg. (A covid miatt sajnos csak 2021 nyarán) Szabadban festhettek egy művészeti táborban, teljes ellátással, beleértve a technikai eszközöket is. Az alkotásokból ismét kiállítást nyílt, FALTÖREDÉKEK címmel, Szolnokon a SZIFON Ifjúsági Közösségi Térben 2021.októberében.

https://www.youtube.com/watch?v=sQKvd1JcwF8

A jótékonysággal átszőtt, több generációt magába foglaló, történelmi háttérrel bíró, emberi és művészi értéket egyessítő projekt összekötötte Németországot Magyarországgal. Számtalan embernek adott örömet, hívta fel a figyelmet a fiatalokban rejlő értékekre, valamint a történelem, a nemzetek közötti jó kapcsolat, a művészet és a jótékonyság jelentőségére, az összefogás erejére.

 

A projektet az európai föderáció, több ezer projekt közül a Best Practice Award Biennium díjával ismerte el.

 

A gyerekek és az őket segítő tanárok kezét pedig nem engedtük el, azóta sem. Egy nagyon tehetséges, erősen rászoruló diáklány bekerült a Mentor Programunkba, mert csak és így van lehetősége továbbtanulni. 2022 őszén az Ő és egykori „alkotótársai” festményeiből egy pesti galériában látható majd kiállítás.

o

Facebook
LinkedIn
Email

Ajánló

Soroptimist projektek:

Bordó krizatném – kisfilm

  Szerettem volna a rendezvénysorozat legfontosabb pillanatait, hangulatát, jelentőségét az összefogás, a közös munka erejét

Hamarosan indul …

2021. 10. 30. A Budapest CORVINUS Club kapcsolódik a nemzetközi„Orange the World” felhíváshoz. A mi

Legújabb bejegyzések

Kötni és engedni

A tű bekúszik a hurkon, s míg a kis kanyarintó mozdulattal magára csavarja és előre

Repülj madár

A kertbe, ahová most magam megyek, egyikünk sem szeretett járni. Pedig rendezett. A fák, bokrok,

Szeme, mint barna tó

Távolról érkezik hozzám a lépések alatt reccsenő padló hangja. Azt álmodom, hogy apám jön, és

Haláltánc

Elválaszthatatlanok voltak. A szoba sarkában érezték magukat a legjobban. Ide nem tűzött be a nap,

Becsületes zsákmány

Ismersz! Sose engedtem vóna el! Foggal-körömmel tudok küzdeni. Szedtem is a lábam, ahogy mindig, amikor

Ragaszkodás, Megjelent a Szószóró oldalán

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02bX89oqZygRaJK4wFCnaE1q3diQYABquTUwhQXJLRBxDXWXfeCGXbwSkNgpXHzLp1l&id=100066508029027 Ha Hokksundban vagyok, gyakorta végigjárom a Skotselvveien úttól jobbra eső, két bánya között található

Nem érek én arra rá fiam!

Nagyapám ötvenkét évesen, hét gyermekkel hagyta özvegyen nagyanyámat közvetlenül a háború után. Anyám csak két

Akitől a gép fennmarad

A fiatal, sportos férfi íróasztalán, ahová leülök mellé, egy laptop és két nagyméretű félköríves monitor

Répafarmer

Egy meleg nyári hétvégén haza kellett ugranom, hogy a szülői ház kertjét rendbe tetessem. Alig

Fogalmazási verseny

Novemberben kaptam egy kedves üzenetet: “Szia, drága Zsuzsi! Szeretnénk meghívni a Szegő Gábor Általános Iskola

Ragaszkodás

Ha Hokksundban vagyok, gyakorta végigjárom a Skotselvveien úttól jobbra eső, két bánya közötti erdőt, hogy

Cseresznyebefőtt

Öt órát utaztunk. Anyám egész úton összeszorított szájjal ült. Nagymama hívatta. Halni készült. Nem mertem

Templomi koncert Martfűn

Martfűre több okból is nagyon szeretek járni. Számtalan gyönyörű koncertélmény köt oda. A városban olyan